Hoe kun je iemand onterven?

Onterven kan in Nederland alleen via een testament. En een testament kan alleen opgemaakt worden door een notaris. Het opmaken van een testament gebeurt meestal in 2 of meerdere stappen.

In de eerste stap wordt er veelal een vrijblijvende afspraak bij de notaris gemaakt voor de inventarisatie. Na de inventarisatie wordt een concept gemaakt van het testament. Daarna wordt de vervolg afspraak ingepland, waarbij de originele akte wordt ondertekent.

In films en series ziet u vaak meerdere getuigen bij de ondertekening van het testament, maar dat is in praktijk niet zo. Het testament kan getekend worden door de erflater en de notaris.

Belangrijk bij onterven via een testament

Belangrijk voor de notaris is te weten waarom u wilt onterven, want het uiteindelijke doel bepaald ook de formulering van de juiste artikelen. Als het uitgangspunt is om de schoonfamilie uit te sluiten heeft een een zogenaamde “anti-schoonzoon clausule” nodig. Wilt u uw eigen kinderen onterven en ook uw partner of de persoon waarmee u samenleeft financieel beschermen, dan zult een niet-opeisbaarheidsclausule nodig hebben.

De notaris heeft dagelijkse ervaring met het juist formuleren van de artikelen voor uw testament.